Kunnan suurimmat
taajamat ovat Klaukkala,
Kirkonkylä ja Rajamäki.

Tervetuloa landelle, Nurmijärvelle

Nurmijärvi

Nurmijärvi on vireä kasvukunta, saavutettavissa parhaimmillaan puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Kolme neljäsosaa Nurmijärven asukkaista asuu taajamissa.

Nurmijärven kunnan väkiluku on yli 42 000 asukasta ja olemme asukasluvultamme Suomen suurin kunta.  Kaikista kunnista ja kaupungeista sijaluku on 25.

Kunnan yleisilme on rauhaisan luonnonläheinen ja pientalovaltainen omaleimaisine kyläkeskuksineen. Suurimmat taajamat ovat Klaukkala, kirkonkylä ja Rajamäki. Ikärakenne on nuorekas ja kunnan ovatkin valinneet asuinpaikakseen monet lapsiperheet. Noin neljännes asukkaista on alle 15-vuotiaita. Tutkimusten mukaan kuntalaiset arvostavat Nurmijärven turvallista elämää.

Nurmijärven taajamat

Klaukkala

Klaukkala on yksi Nurmijärven nopeimmin kasvavista ja kehittyvistä taajamista, jossa kaupunkikuva urbanisoituu samalla kun alpakat laiduntavat vain kahdenkymmenen minuutin kävelymatkan päässä Citymarketista. Lähes 18 000 asukkaan Klaukkalan ilmettä hallitsevat keskustassa kerrostalot, liikerakennukset sekä keskellä taajamaa kohoava Vaskomäki. Lisäksi maamerkkinä toimii puhuttelevaksi piirretty moderni Klaukkalan kirkko. Uusimpana tulokkaana Klaukkalan keskusta-alueelta löytyy vuonna 2017 valmistunut taiteen ja kulttuurin harrastamiselle omistettu monitoimitalo Monikko. Vuonna 2019 avattiin myös 348 askelman kuntoportaat Klaukkalan Tornimäkeen.

Keskusta-alueen ympäriltä löytyy laajoja lapsiperheiden suosimia pientaloalueita. Uusia asuinalueita on kaavoitettu ja ollaan myös kaavoittamassa. Esimerkiksi keskusta-alueeseen kytkeytyvästä pientalovaltaisesta Vanha-Klaukan alueesta povataan runsaan kahden tuhannen uuden asukkaan aluetta.

Klaukkalassa on imua ja tulijoita on enemmän kuin lähtijöitä. Kasvavan väkimäärän kulkua helpottamaan rakennetaan uusi Klaukkalan keskustaajaman kiertävä yhteys – Klaukkala Kehätie. Kehätien rakentaminen aloitettiin helmikuussa 2019 ja tien arvioidaan valmistuvan syksyllä 2021.

Rajamäki

Rajamäki on funkkisystävien aarreaitta. Rajamäen valtteina ovat arkkitehti Erkki Huttusen 1930-luvulla suunnittelemat Altian alkoholitehtaan tehdasrakennukset, puistomaisessa ympäristössä sijaitsevat asuinrakennukset sekä kirkko, jotka kaikki kuuluvat suomalaisen modernin arkkitehtuurin merkkiteosvalikoimaan.

Myös keskustassa sijaitsevan vuoden 2018 vesiliikuntapaikaksikin palkitun Rajamäen uimahallin uudistus toteutettiin funkkishengessä.

Rajamäellä kaikki on lähellä. Mittakaava on kompakti mutta väljä. Keskustassa parin sadan metrin säteellä löytyvät koulut alakoulusta abiturientiksi, päivittäistavarakaupat, julkiset yhteydet niin Helsinkiin kuin Hyvinkäälle, apteekki, uimahalli, kirjasto, liikuntapuisto, kahvilat ja lounaspaikat. Lisäksi asukkaiden arkea entisestään sujuvoittava liikekeskus Lähde avattiin Rajamäen keskustaan Kylänpään alueelle vuonna 2018.

Kirkonkylä

Kirkonkylä on pienten suurten riimittelijöiden kotiseutua. Samalla se on Nurmijärven vanha päätaajama sekä nykyinen hallinnollinen keskus. Kirkonkylässä korostuvat kerroksellisuus ja juurevuus. Pitkä historia näkyy ympäristössä ja tuntuu asukkaissa.

Päivittäispalveluiden lisäksi Kirkonkylä tarjoaa asukkailleen myös hengen ja ruumiin ravintoa. Taajaman kokoon nähden monipuolinen kulttuuri- ja lounastarjonta tuo vastapainoa arkeen. Idyllinen ja historiallisesti arvokas kirkonmäki houkuttelee kävelemään ja viipyilemään.

Pääkirjasto tarjoaa monipuolisia ja omaperäisiä tapahtumia ja näyttelyitä kuntalaisten iloksi. Lukupiirien, luentojen, näyttelyjen, kirjailijavierailujen ja K60-kulttuuriklubin lisäksi kirjastossa yökyläilevät asukkaiden pehmolelut. Nostalgisessa 50-luvun elokuvateatterissa pyörivät kiinnostavimmat uutuudet nykyaikaisella esitystekniikalla. Kesäisen kirkonmäen museokahvilan vierailun voi päättää lepakkoretkeen samaisen kahvilan vintillä. Lounaspaikkoja löytyy viikon jokaiselle päivälle. Vastapainoa kulttuurille tarjoavat monipuoliset ja vehreät ulkoilumahdollisuudet hoidetuista reiteistä ja hiihtoladuista frisbeegolfrataan. Ja parasta on se, että kaikki tämä pysyy ryhdikkäästi raameissaan ihmisen kokoisessa mittakaavassa.

TOP